Finaltårtan

Här är så min finaltårta – vinnartårtan – i helfigur.

Finaltårtan

Som jag tidigare nämnt hade jag ganska svårt att ladda om efter det femte avsnittet och inspirationen och kreativiteten började tryta. Men när uppdraget är den ultimata bröllopstårtan, då kommer inspirationen och skaparlusten fort tillbaka. För att bröllopstårtan är för mig den ultimata tårtan!

Jag visste genast vilka tekniker jag ville få med, som t.ex vissa kristyrarbeten. Eftersom tiden var så knapp visste jag ju att jag inte kunde göra några väldigt avancerade dekorelement, med lång torktid, så det fick bli ett par mindre paneler i run-out teknik och scrollworks. Mini – men fina. Dessutom ville jag få med Broderie Anglais, och gärna något i guld och så den klassiska rosen förstås. Det kändes lite spretigt ett tag, så utmaningen var att knyta ihop de olika teknikerna till en helhet.

Final_4
När det gällde konstruktionen var det inte lika givet vad jag skulle göra, men jag visste att jag inte ville göra en tårta rakt upp och ner, utan ville hitta på något roligare än så. Lösningen blev de 4 tårtor som utgör det nedersta lagret, som sedan 4 våningstårtan står på, så att det blev 5 våningar totalt. Och de nedersta tårtorna bildade fina ytor att dekorera, både platåerna på ovansidan och mellanrummen mellan tårtorna. Tårtan fick stå på en 55 cm stor platta – något som normalt sett skulle vara en mardröm om den ska förvaras i kylskåp eller transporteras. Men nu var det tävling och den skulle inte flyttas alls, så alla praktisk aspekter kunde läggas åt sidan.

Final_3

Jag blev så himla nöjd med slutresultatet, även om jag ett tag tvekade inför de skarpt röda rosorna. Hade jag haft tiden hade jag gjort om dem i en annan färg, men den tiden fanns såklart inte. Detta var – förutom Souvlakitårtan i 2:a avsnittet – den tårta jag var mest nöjd med i tävlingen. Och den som jag slet mest med, men också njöt mest av att göra.

Final_5

Jag kan inte beskriva hur fantastiskt glad jag blev när Mattias ropade upp mitt namn som vinnare, och hur underbart det var att få ett guldkonfettiregn över sig – har ju aldrig hänt mig förr – medan jag gick fram för att ta emot mitt pris. Och det märkliga var att återuppleva hela känslan igen 6,5 månader senare när det visades på TV. Det var egentligen först nu som jag vann på riktigt, och kunde glädjas och fira. Och fira har vi gjort – kungligt – i dagarna tre. Och känslan lever kvar än, så här en vecka senare. Jag hoppas hålla kvar känslan lite längre och framförallt att jag ska kunna plocka fram dessa minnen vid senare tillfällen när jag behöver muntras upp.

Final_1

 

Dela gärna min sida:

Sveriges bästa tårtdesigner 2016

Vilken underbar känsla att finalen äntligen sänts. Jag har ju vetat att jag vann Det stora tårtslaget i över ett halvår nu och har bara väntat på att alla andra skulle få reda på det också.

Det var riktigt spännande även för mig att se finalen när den sändes häromdagen. Och jag blev faktiskt lika rörd hemma i TV soffan som jag blev när jag vann under inspelningen. Jag hade på något sätt trott att jag skulle ta det med ro, och vara fullt förberedd på hur det skulle vara att alla får reda på vinnaren. Men det visade sig att jag inte var fullt så förberedd. Framförallt inte förberedd på den fullkomliga storm av gratulationer och uppmärksamhet som pågår. Mina kanaler i sociala media har fullkomligt kokat sedan finalen och jag har fullt sjå att hinna läsa alla kommentarer och gratulationer som strömmar in. Jag inser ju att det inte finns en chans att hinna svara på allt, men jag vill åtminstone läsa allt.
Jag vill passa på att här och nu tacka alla ni underbara tittare som hejat på mig, och som tagit sig tid att visa sin uppskattning till mig på olika sätt. TACK! Jag är ödmjukt tacksam och rörd över er respons och engagemang!

Jag hade från början tänkt göra ett långt blogginlägg här och berätta allt om inspelningen av finalen. Men jag inser att det kommer att bli ett oändligt långt blogginlägg, så jag har beslutat att portionera upp det lite i flera inlägg. Så håll ut, det kommer mer om finalen,  min finaltårta och hela inspelningsupplevelsen.

helbild utdelning

 

Dela gärna min sida:

Inför finalen i Det stora tårtslaget

Efter lite extra lång väntan är det så äntligen dags för finalen i Det stora tårtslaget.

När jag minns tillbaka till de där dagarna då det spelades in, minns jag hur otroligt sliten jag kände mig efter det femte avsnittet. Det hade varit en ganska krävande period, med fem tårtutmaningar på rad, i en varm inspelningsstudio med allt annat än perfekta tårtförhållanden. På något sätt gick tiden med fokus inställt på utmaning efter utmaning och siktet inställt på att ta sig till final. Att inte behöva åka hem innan hela tävlingen var över, och att inte behöva lämna de övriga tävlingsdeltagarna.

När så detta stod klart – jag var vidare till final! då insåg jag hur trött och sliten jag faktiskt var, och att det nu var dags att ladda om ännu en gång. En sista gång. Och ge allt!

Finalen var speciell att spela in. Vi var bara tre personer i studion där vi från början varit åtta och stämningen var därmed annorlunda. Men så var det ju final, och sista gången någon av oss skapade tårtkonst på Siggesta gård.

Missa inte finalen kl 21.00 på Sjuan imorgon torsdag!

Finalisterna

De tre finalisterna, Jag, Ed och Johanna.

 

Dela gärna min sida:

Tårtan från avsnitt 5

Här är lite bilder på tårtan från del 5, varuhustemat. Jag hade verkligen önskat mig en annan avdelning än leksaker, men vi fick ju inte välja själva. Hade det varit en annan avdelning, t.ex skor eller liknande, hade jag förmodligen valt att bara göra en eller ett par varor, men eftersom leksaksavdelningen innehåller en så stor variation av varor kände jag att det blev svårt att välja ut bara en. Och även om jag helst undviker figurmodellering så manade detta uppdrag mig till att göra just det; modellera en mängd olika figurer. Så sagt och gjort!Del5_1

Själva tårtan fick bli en hylla i trä och jag staplade tårtorna i ena sidan istället för i mitten, så att jag skulle få mer ”hyllplats” att fylla med leksakerna. Jag gillar ju normalt inte tårtor med baksidor – för mig är alla sidor lika viktiga – och man kan ju aldrig veta vilket håll en gäst på en fest tittar på tårtan från. Detsamma gäller kläder, varför finns det tröjor med snygga mönster på framsidan och inte på baksidan – (Köper aldrig sådana). Men nu behövde jag en sluttande hylla.

Dessa dagar blev fyllda med väldigt mycket pilljobb. Förutom all modelleringen var det många detaljer som skulle målas. Oron var att inte hinna med alla figurer jag ville ha med, så att hyllorna skulle gapa tomma. Ett tag lekte jag med tanken att göra ”leksaksavdelningen dagen efter den stora rean” 🙂 men la förstås ner den tanken då det inte hade blivit lika visuellt tilltalande. Så jag gjorde en lista i prioriteringsordning så att jag skulle vara säker på att få med de viktigaste figurerna. Jag hann med det mesta, och faktiskt flera av en del, och behövde aldrig känna mig ohälsosamt stressad.

När jag såg programmet igår kväll, blev jag dock väldigt förvånad över hur innehållet presenterades. Det var nämligen inte en Dumlekola eller skumbanan i närheten av min tårta. Jag hade funderat på att använda Dumlekolor för att göra det enkelt, men jag gillar verkligen inte sånt där godis ”fluff” som många gör, så jag valde bort det och kokade min egen, riktiga kola. Man ser mig dessutom tydligt göra det i programmet. Och det var riktiga, äkta bananer – såna där gula med skal på – inte något sliskigt banangodis! Usch. Hur som helst, den var vääääldigt god.

Figuren jag blev mest nöjd med – mjukisgiraffen – fick hamna på toppen:

Del5_2

Del5_3

 

 

 

 

Dela gärna min sida:

Tårtan från avsnitt 3 – ikoniska klänningar.

Del3 tårtan

Här är en närbild på min klänningstårta inspirerad av Halle Berrys vackra klänning från Oscarsgalan. Jag valde ju en favoritteknik – brush embroidery – eftersom de broderade blommorna runt klänningslivet verkligen bjöd in till det. Tyvärr är det en ganska tidskrävande teknik, i synnerhet när man också vill färgsätta den då kristyren måste torka helt innan man går på den med färger. Draperingar är också hyfsat tidskrävande så jag hade önskat mig i alla fall en halv dag till.

Hade jag haft mer tid hade jag låtit blommönstret vandra vidare ut från ”livet”, med en lös blomma på sidan. Helt enkelt låtit  det platta tvådimensionella mönstret gå över i en tredimensionell blomma. Och dessutom hade jag då modellerat en Academy award (Oscar) som en cake topper. Men… med begränsat med tid var detta det som kunde åstadkommas.

Smakmässigt en superhit, med björnbärsmousse och choklad. Halle Berry helt igenom!

En sak som inte framkommer i TV är såklart hur lokalen är att jobba i. Och jag kan säga att den var enormt varm! När denna tårta tog form i slutet av dag 2 kollade jag temperaturen och vi hade 26 grader just då. Inte optimalt alls för tårtor! Detta var mer eller mindre ett litet problem genom hela inspelningen då tårtor gärna vill säcka ihop lite om de står för varmt, och det fanns ju aldrig tid att låta de kylas ner helt. Men det blev fint ändå, som tur var, även om mitt tårtkonstnärsöga plågas lite av att de raka kanterna säckar ihop…

Och yes! Jag vann dekorutmaningen igen! Denna gång med en fantastiskt vacker tårtplatå som pris.

 

Dela gärna min sida:

Det stora tårtslaget del 3

Halle Berry (Photo by SGranitz/WireImage)
Halle Berry (Photo by SGranitz/WireImage)

Imorgon är det så dags för tredje avsnittet i Det stora tårtslaget och veckans utmaning är att inspireras av ikoniska klänningar. Jag blev helt överlycklig över den klänning jag tilldelats. Vilken vacker skapelse av Elie Saab! Och så otroligt vacker på Halle Berry som bar den då hon fick ta emot sin Academy Award för bästa kvinnliga huvudroll. Förutom att den är sååå vacker och har en väldigt hög vill-ha-faktor, så kom inspirationen momentant. Den bjuder liksom in till att skapa i min absoluta favoritteknik! Det tog mig bokstavligt talat 5 sekunder att bestämma hur jag skulle göra min tårta.
Missa inte veckans avsnitt, i morgon 21.00 på Sjuan!

 

Dela gärna min sida:

Souvlakitårtan

Souvlakitårta_1

Så var andra avsnittet avklarat. Min favoritteknik utan tvekan, att få en tårta eller sockerkreation att se ut som något helt annat och därmed lura ögat. Jag tycker själv att jag lyckades över till och med mina egna förväntningar, och kan därmed säga att detta är en av mina allra bästa – om inte den bästa – tårtan jag gjort. Jag fick fram allt jag ville, skillnaden i textur på det bakade pitabrödet, de kladdiga, marinerade grillspetten, de blanka oliverna och den krämiga tzatzikin.

Den var gjord i smaker som jag vanligtvis inte använder, då de är väldigt milda. Men jag ville ju få fram Grekland i hela tårtan så det fick bli ljusa bottnar lätt fuktade med honungslag och en mousse på grekisk yoghurt och honung. Till det ett nötströssel av karamelliserade och hackade valnötter, hasselnötter, pistagenötter och sötmandel. Fantastiskt lyckat!

Allt på tallriken är gjort i sockerpasta, utom ”Tzatzikin” som är kristyr med limeskal….

Souvlakitårta_2

Del2

Dela gärna min sida:

Då var det dags att fixa sminket… snart börjar del 2 av Det stora Tårtslaget

Avsnitt2

Då var det dags att baka tårta igen, eller kanske laga mat… Kvällens avsnitt är nämligen på temat att skapa en tårta som ser ut som en maträtt, och det gäller att skapa den så naturtroget och realistiskt som möjligt. Detta är en teknik som jag älskar! Att göra något som lurar ögat, där åskådaren faktiskt blir osäker på vad det är man ser… tårta eller mat?

Vi blir tilldelade olika länder och ska välja en typisk maträtt från det landet. Vilket land jag får återstår att se ikväll 21.00 på Sjuan. Och ni som inte kan se ikväll (eller vill se igen) kan alltid kika på TV4 Play.

Dela gärna min sida:

Första avsnittet avklarat

image

Så äntligen var då Det stora tårtslaget igång. Min skräck för att se och höra mig själv på TV har lagt sig. Även om det är väldigt ovant, så kändes det ändå helt OK.

Jag vet inte om jag känner mig så stolt över att ha vunnit dekorutmaningen i en teknik som nästan aldrig används i vår tårtvärld, men visst är det jättekul att vinna när man ställs inför en utmaning. Och det var förståss enormt roligt att vinna den allra första tårtutmaningen! Så nästa vecka har jag ett stjärnförkläde, och då är det maträtter som står på programmet. Jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna!

På köket.se hittar ni receptet på min citron och hallontårta. (De har skrivit svarvinbärscoulis när det ska vara halloncoulis, men receptet är rätt, så följ det)

http://www.koket.se/citron-och-hallontarta-med-marangsmorkram

 

Dela gärna min sida:

Det stora tårtslaget

Gunilla Wall

Idag blev det äntligen officiellt, att jag är en av åtta deltagare i Sjuans nya TV program; Det stora tårtslaget. Det börjar sändas på torsdag 7/4 kl 21.00. Det ska verkligen bli jättekul att se det färdiga resultatet, om än lite läskigt. Man är ju inte direkt van att se sig själv på TV.

Här kan man läsa lite mer, i en intervju som gjordes med mig idag: SVT.se

 

Dela gärna min sida: