GW-4

I den lilla staden Kristinehamn vid Vänerns nordvästra strand hittar ni en av Sveriges framstående tårtkonstnärer, och godsakskreatör. Gunilla Wall är en mångsidig tårtkonstnär, men med viss specialfokus på att arbeta i kristyr. Filosofin är att allt man ser går att äta och det är därför sällan man ser icke ätbara dekorationer eller stöd i Gunillas tårtor.

Gunilla upptäckte tårtkonsten i slutet av 90-talet. Det började som en kul hobby men utvecklades snart till en verksamhet med tårtor på beställning, kursverksamhet, instruktionsfilmer och en webbutik för material och verktyg. Det första företaget bildades redan 2007, men lokalen blev snabbt alldeles för trång och en ny lokal behövdes. Den gamla baptistkyrkan i Kristinehamn köptes 2011 och efter 2 år kunde den första delen av verksamheten flytta in; lager och tårtkök och Sockerslottet var därmed skapat. Med all den utökade lokalytan kunde pralintillverkningen nu också ta fart. Intresset för choklad hade börjat tidigt, men förfinades 2009 på Aula Chocovic i Spanien. Under ett antal år, mellan 2014-2020 drevs både chokladbutik och café i Sockerslottet samt även på Gustafsviks herrgårdsområde i Kristinehamn. Idag består verksamheten endast av Sockerslottets hotell samt servering av Afternoon Tea utvalda helger under året. Chokladbutiken öppnas också upp ibland, särskilt inför jul och andra högtider, och man kan köpa chokladpralinerna i webbutiken. 

swirl

För mig är en tårta någonting mycket mer än den traditionella gräddtårtan eller prinsesstårtan, som kanske smakar väldigt gott, men lämnar de flesta oberörda.  Jag vill helst att mina tårtor ska vara så speciella att de är något man minns och talar om långt efter festens slut.
Då jag tycker smaken är det allra viktigaste måste kakan och fyllningar väljas för att framhäva och komplettera varandra.  Jag tycker om rena och tydliga smaker som inte är för tillkrånglade, men som tillsammans bildar en fantastisk smakupplevelse.
Men tårtan är en helhetsupplevelse där även de övriga sinnena bör tillfredsställas. Jag vill därför att den både ska smaka, dofta och kännas god, och den ska också se vacker ut. Om den sedan kan sätta igång fantasin eller en tankekedja då är den ett fulländat tårtverk.

Gunilla Wall