GW-4

I den lilla staden Kristinehamn vid Vänerns nordvästra strand hittar ni en av Sveriges framstående tårtkonstnärer, och godsakskreatör. Gunilla Wall är en mångsidig tårtkonstnär, men med viss specialfokus på att arbeta i kristyr. Filosofin är att allt man ser går att äta och det är därför sällan man ser icke ätbara dekorationer eller stöd i Gunillas tårtor.

Den pietetsfullt renoverade baptistkyrkan, ursprungligen byggd 1892 har idag ett nytt liv i form av Sockerslottet. Här finns idag alla Gunillas verksamheter, både den vackra chokladbutiken och det lilla, exklusiva hotellet. Här har hon även sin tårtstudio där hon skapar sina specialbeställda tårtkonstverk.

Gunilla upptäckte tårtkonsten i slutet av 90-talet. Det började som en kul hobby men utvecklades snart till en verksamhet med tårtor på beställning, kursverksamhet, instruktionsfilmer och en webbutik för material och verktyg. Det första bolaget bildades redan 2007, men lokalen blev snabbt alldeles för trång och en ny lokal behövdes. Den gamla baptistkyrkan köptes 2011 och efter 2 år kunde den första delen av verksamheten flytta in; lager och tårtkök. Med all den utökade lokalytan kunde pralintillverkningen nu också ta fart. Intresset för choklad hade börjat tidigt, men förfinades 2009 på Aula Chocovic i Spanien. Chokladbutiken i Sockerslottet stod färdig för invigning i febrauri 2014. Hotellet invigdes våren 2015, och den sista delen av verksamheten, ett café, öppnade sommaren 2016.

swirl

För mig är en tårta någonting mycket mer än den traditionella gräddtårtan eller prinsesstårtan, som kanske smakar väldigt gott, men lämnar de flesta oberörda.  Jag vill helst att mina tårtor ska vara så speciella att de är något man minns och talar om långt efter festens slut.
Då jag tycker smaken är det allra viktigaste måste kakan och fyllningar väljas för att framhäva och komplettera varandra.  Jag tycker om rena och tydliga smaker som inte är för tillkrånglade, men som tillsammans bildar en fantastisk smakupplevelse.
Men tårtan är en helhetsupplevelse där även de övriga sinnena bör tillfredsställas. Jag vill därför att den både ska smaka, dofta och kännas god, och den ska också se vacker ut. Om den sedan kan sätta igång fantasin eller en tankekedja då är den ett fulländat tårtverk.

Gunilla Wall