Vi fyller år – vinn en Springerle form

Tänk så fort tiden går! Snart har det gått 2 år sedan jag startade webbutiken. När vi fyllde 1 år hade vi en tävling, så därför tänkte jag göra detsamma även nu. Känns ju givet att det ska vara paket och presenter när någon fyller år.

Vinsten denna gång är en av våra fantastiska Springerle formar. Om du inte vet vad Springerle är för något så finns det en hel del att läsa om det på nätet. Ursprunget är tyskt, och formarna som är gamla traditionella motiv, ofta religösa, finns numera i nyproduktion. Formarna användas för den traditionella Springerle kakan som i mitt tycke påminner mycket i konsistens om något seg spettekaka.
Men dessa formar går att använda till så mycket mer än den traditionella kakan. Jag använder sockerpasta i dem och motivet kan så sättas på tårtor, cookies eller cupcakes. Även andra pappers-pyssel fungerar.

Vinsten är en av de 4 årstiderna – Sommar. Jag tycker det passar bra när det är så mycket sommar i luften idag.

TÄVLINGSREGLER:
Gör en kommentar på detta inlägg, där du 1. svarar på tävlingsfrågan och 2. förklarar varför du vill vinna formen. Glöm inte att ange din e-mail adress.
Tävlingen pågår till den 30 maj kl. 17.00
När vinnaren utsetts får han/hon besked per e-mail och så skriver jag ett inlägg här på bloggen.


Tävlingsfråga:
Vilken krydda är det som först och främst förknippas med de traditionella springerle kakorna?


Du får gärna länka till tävlingen från din egen blogg. Det går bra att använda bilden av formen här ovanför.


Lycka till.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD

Jag såg förresten alldeles nu att den duktige Mattias Kristiansson skrivit om Springerle kakor på sin blogg Bake My Day så sent som för några dagar sedan. Kul att de fina kakorna uppmärksammas! Hans blogg är helt klart värt ett besök för bakinspiration!
Dela gärna min sida:

14 thoughts on “Vi fyller år – vinn en Springerle form

 1. 1. Rätt svar är anis.

  2. Jag skulle hemskt gärna vilja vinna, såklart mest för att jag älskar (!) att baka, och dels för att jag har varit "ledig" från bakandet länge nu – pg a en graviditet (som kändes evighetslång…) och för att man nuförtiden har en liten bebis i huset. Jättemysigt, men mycket att göra i början! Nu är jag dock glad för att ha kommit i rutinerna, och känner för att baka igen!
  Vore så fantastiskt roligt med en sådan här bakform, man kan ju variera dem på så många olika sätt… så det skulle absolut inte sitta fel nu! 🙂

  Min mail:
  inredningstipset@live.se

 2. 1. Svaret är Anis.

  2. Min flickvän har pratat sig varm om den här formen, och i egenskap av rekorderlig pojkvän (och en aspirerande svärmorsdröm) vill jag gärna bidraga till hennes utveckling inom bakkonst.

 3. 1. Anis är mitt svar då det används flitigt på flera olika sätt i Tyskland. Men kryddan används inte i degen på springerle kakorna, utan man har krossade anisfrön på långpannan under kakorna.
  Hjorthornssalt är förknippat med springerlekakorna, dock är det jäsningsmedel, det har en stark lukt som påverkar smaken. Men moderna kakor använder istället bakpulver.

  2.Jag vill vinna formen därför den kan bli ett trevligt tillskott i min utveckling. Min dröm är att bli sockerbagare profesionellt, och all hjälp är välkommen. Gunilla Wall har inspirerat mig till att ställa upp i tårttävlingen på Scandinavian Cake Show 2012. Varje dag övar jag teori och praktik i sockerkonst och smakkombinationer.

  hck_90@hotmail.com

 4. Svar Anis

  Jag skulle vilja vinna formen så att jag kan göra fina kakor till min födelsedag i juli,ja givetvis kommer jag baka i formen tidigare än så, men det vore kul att servera extra fina kakor, älskar verkligen att baka

 5. Svaret på frågan är: Anis
  Motivering: Jag tycker kakor och bakverk ska vara både goda att äta och glädjande att se på och längtar efter att bjuda min familj och mina vänner på bakverk gjorda med en sån här form! 🙂

  min email är jessica.borjesson@seaside.se

  mvh Jessica

 6. Hej Gunilla!

  Svaret är Aniskrydda.
  Jag skulle väldigt gärna vilja vinna formen för på avslutningsdagen i skolan så fick Ida den stora äran att baka nått gott.Eftersom hon förrut har bakat tårtor skulle det nu va kul att överraska dom med nått helt annat.Då kommer denna form till nytta för att göra nått annorlunda 🙂

  Min mail är:
  bettan.augustsson@3mail.se

 7. Vilken roligt tävling med fin vinst! Det rätta svaret är: Aniskryddan! Jag vill väldigt gärna vinna för att det är en underbar vinst som skulle ge mig möjligheten att göra fantastiska bakverk med detta härligt motiv! Motivet skulle vara jättefint att ha på en sommartårta och ha matchande kakor till, vilket skulle göra det hela extra roligt!
  Mvh Susanne

  Min mail: susannewikman@hotmail.com

 8. Svar: ANIS
  2: Jag skulle så gärna vinna formen för att jag länge har velat pröva på dessa formar inte bara till dessa kakor utan även till andra underbara kreationer….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.