Klassiska pralines

Nu när julen närmar sig är det hög tid för julpyssel och då framförallt det härliga julgodiset. I år har jag ett nytt kök (hösten gick ju åt till att renovera detta centrala rum) och det gör det extra kul och inspirerande att julpyssla.

På kvällens program stod test av ett nytt recept, klassiska New Orleans Pralines. Jag är nyss hemkommen från min årliga tripp till New Orleans och i år fick jag en present av en vän, nämligen en bok; ”New Orleans Classic Desserts”. Ni som känner till staden vet ju att de är mästare på desserter och sötsaker och en av deras specialiteter är just pralines (uttalas ’praw-leeens’).

RECEPT:
450 g råsocker (strö)

590 g strösocker
6 dl standard mjölk (3%)
6 dl pecannötter (medium hackade)
1 nypa salt
60g smör eller margarin
1 tsk äkta vaniljextrakt
Blanda de båda sockren, mjölk och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme till ca 116 grader. (Testa med mjukt kulprov). Rör med jämna mellanrum så att det inte bränns vid.
När smeten nått stadiet för mjukt kulprov (116-118 grader), slå av värmen och tillsätt de hackade nötterna, smöret/margarinet och vaniljextraktet. Låt sedan stå i 10 min utan att röra i det.
Efter 10 min rör smeten ordentligt tills det börjar tjockna något (ca 100 varv med en slev). Skeda upp massan på en marmorskiva eller ett bakplåtspapper. Låt de kallna och torka. Lyft sedan försiktigt varje pralin med en spatel och vänd dem så de får torka på båda sidorna.
Oändligt söta och försvinnande goda. – Försvinner bokstavligt talat i munnen…

Förvara i en tätslutande burk eller slå in dem en och en.

Dela gärna min sida:

2 thoughts on “Klassiska pralines

  1. Jag förutsätter att det finns kvar MÅNGA sådana här när vi kommer till Värmland!!! (annars får du göra fler 🙂 /Kajsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.